Jobbhälsoindex
Jobbhälsoindex är Sveriges största nationella medarbetarundersökning och genomförs årligen sedan 2007. Undersökningen bygger på ett representativt urval av svenskar i åldern 20 – 65 år som arbetar minst halvtid.
Det hållbara arbetslivet
Under ett seminarium i Almedalen 28 juni presenterade Svenskt Kvalitetsindex resultat från den senaste studien – Jobbhälsoindex 2023. Medarbetarnöjdheten har sjunkit något men är fortsatt högre än innan pandemin. Skillnader mellan åldersgrupper ökar åter igen och yngre ger sina arbetsgivare lägre betyg.
Fem korta punkter som sammanfattar studien
- Medarbetarnöjdheten sjunker men är fortsatt på en högre nivå än innan pandemin.
- Skillnaden mellan åldersgrupper ökar igen där de yngre segmenten kommer lägre ut.
- 2 av 10 jobbar delvis från hemmet eller mer. 51 procent har inte möjlighet att jobba hemma. Liknande nivåer som förra året. Inga stora skillnader mellan privat och offentlig sektor.
- Yngre vill jobba mer på arbetsplatsen än övriga åldersgrupper.
- Den sociala arbetsmiljön kommer högre upp på agendan för att skapa motivation och engagemang. Det gäller oavsett var vi jobbar och är mer viktigt för de yngre.
Utvalda bilder från årets seminarium hittar ni här. Om vi ni vill veta mer eller boka en skräddarsydd presentation, kontakta oss här.
SÅ HÄR GÅR MÄTNINGEN TILL
Jobbhälsoindex som genomförts årligen sedan 2005 består av ett 70-tal olika frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation, medarbetarnöjdhet etc samt därutöver ett flertal andra variabler. För 2023 har totalt 10 400 respondenter besvarat frågorna i Jobbhälsoindex. Studien bygger på ett representativt urval utifrån åldersgruppen 20-65 och man har behövt arbetat minst halvtid för att ingå i målgruppen. Enkäten har besvarats via e-post med kompletterande telefonintervjuer och med en svarsfrekvens närmare 52%. Jobbhälsindex tas fram av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt Kvalitetsindex, SKI.
Senaste undersökningen
Läs gärna de senaste rapporterna.